Selecteer een pagina
Blog

Afscheidsfotografie

Wat is het? Waarom kies je ervoor?

Wat is afscheidsfotografie?

Er zijn natuurlijk allerlei situaties te bedenken waarbij we afscheid nemen, maar over het algemeen gaat het bij afscheidsfotografie over het afscheid nemen van het leven. Meestal gaat het dan om mensen die al ouder of ziek zijn en weten dat ze niet lang meer hebben.

Het verliezen van een dierbare is altijd een moeilijk moment in ons leven. In veel gevallen kan je hiermee rekening houden, doordat onze dierbaren ouder worden. Het kan je ook plotseling overkomen en dan is de tijd om afscheid nemen ineens heel kort of zelfs niet meer mogelijk. In zo’n situatie brengen we veel tijd door met onze dierbare. Er worden veel herinneringen met elkaar gedeeld, waarbij foto’s vaak een belangrijke rol spelen.

Waarom kies je ervoor?

Het is een vorm van fotografie wat heel waardevol kan zijn om de herinneringen aan een persoon levend te houden. Het is waardevol om regelmatig foto’s te laten maken. Ook als we ouder worden en afscheid moeten nemen.

De foto’s kunnen helpen bij het verwerkingsproces en het afscheid nemen van een dierbare. De fotoshoot is toch een moment van samen zijn en intens van elkaar genieten. Het is een moment van liefde en verbondenheid. Van zo’n moment wordt een zichtbare herinnering gemaakt in de vorm van foto’s.

Afscheidsfotografie helpt bij het gevoel om verbonden te blijven bij elkaar. Je kan op elk gewenst moment de foto’s er weer bij pakken of zelfs bij je dragen. Elke keer dat je de foto’s weer ziet, komen de herinneringen terug en daarmee ook het gevoel van liefde en verbondenheid.

Wat kan ik verwachten?

In principe werkt het op dezelfde manier als elke andere fotoshoot. Ik als fotograaf maak foto’s van iemand alleen, het gezin, de familie of elke andere samenstelling van dierbaren. Dit doe ik op een (inter)actieve manier die passend is bij de situatie. We hebben enkele dagen voor de fotoshoot altijd persoonlijk contact waarbij we de fotoshoot bespreken. Jouw vragen kan ik dan beantwoorden en ik kan nog wat tips geven, vragen stellen en soms ook een voorbereidende opdracht meegeven.

Een belangrijk verschil is wel de situatie waarin de foto’s gemaakt worden anders is. De foto’s zijn nadrukkelijker bedoeld om als een herinnering vast te leggen. Dit is meestal ook de rode draad van de fotoshoot. Door hier aandacht aan te besteden, ontstaan er situaties waarin jullie verbondenheid zichtbaar wordt.

Wij gaan voor de fotoshoot naar op een mooie (buiten) locatie om daar een persoonlijke reportage te maken. Bij het bepalen van de locatie houd ik rekening met jullie wensen. Samen bepalen waar we foto’s gaan maken. Bijvoorbeeld op een locatie waar je mooie herinneringen aan hebt of een locatie die je gewoon heel erg mooi vindt. 

Wij maken gebruik van de locatie om zo jullie liefde en verbondenheid vast te leggen. Dit doen wij op zo’n manier dat het niet voelt als poseren of je zelfs vergeet dat ik foto’s aan het maken ben. Het voelt dan als een moment van samen zijn, een moment van verbondenheid.

Is het voor iedereen?

Ja, afscheidsfotografie is voor iedereen. Alleen niet iedereen is bekend met de mogelijkheden ervan. Anderen denken er gewoon niet aan om ook in deze fase van het leven foto’s te laten maken. Soms kan het zijn dat religie of cultuur het niet mogelijk maakt om foto’s te (laten) maken. Toch is het voor iedereen erg waardevol. 

Met Zichtbare Herinneringen richt ik mij vanaf de periode van het ouder worden, maar nog niet (echt) bezig zijn met het afscheid. Iedereen, jong en oud, verdient het om mooie (portret)foto’s van zichzelf en elkaar te hebben. Bij de fotoshoot “Een mooi portret” staan de ouderen centraal.

We kennen ook allemaal situaties waarbij het afscheid nemen steeds (ineens) dichtbij komt. Dit kan vanwege de ouderdom zijn, maar ook door een ernstige ziekte. In zo’n situatie zijn momenten met je dierbaren erg belangrijk. Nog één keer genieten met elkaar op het strand of een wandeling in het favoriete bos. Dit zijn de momenten om foto’s van te laten maken, zodat die herinnering zichtbaar wordt.

Bij het afscheid nemen hoort ook de uitvaart. Zo’n dag vol emotie en verdriet vliegt voorbij. Je hebt dan eigenlijk geen tijd en ruimte om alles te verwerken of te bedenken wie er allemaal waren. Op zo’n moment kan je met foto’s de herinneringen aan de dag terughalen. Dit kan je helpen bij het afscheid en rouw. 

Jurgen

 

× Hoe kan ik je helpen?